אנשים רבים רוצים לשתול ורדים בגינה אך חוששים מנושא הגיזום. תחום זה זוכה למגוון דעות רחב וסובל מ"שם רע". בכדי לפתור בעיה זו לפניכם הסבר קצר ופשוט שיהפוך את החוויה לקלה וברורה יותר.
בחורף אנו מקיימים הדרכות בנושא וניתן להצטרף אליהן כדי ללמוד לעומק את הנושא ולהתנסות בעצמכם.
גיזום:
גיזום חורפי נועד כדי ליצור התחדשות של השיח ולעצב מחדש את נוף השיח. בסיס השיח הצמוד לקרקע הינו המקום החשוב ביותר ממנו יוצאים ענפים חדשים ועיקר מטרת הגיזום היא פינוי וניקוי אזור זה על מנת שדור חדש של ענפים יוכל לפרוץ.
הגיזום יעשה בחודשי החורף בין החודשים ינואר-מרץ. לא ניתן לקבוע חד משמעית תאריך אחיד לביצוע הגיזום אלא תלוי במזג האוויר שבאותה השנה ומצב השיחים – אם השיח פורח בגל פריחה חורפי ניתן לחכות עד שתסתיים הפריחה ורק אז לבצע את הגיזום.
יש להימנע מגיזום שתילים צעירים, בני פחות משנתיים. לשתילים בוגרים אין צורך לבצע גיזום כל שנה וניתן לגזום כל 3-5 שנים. עם זאת, כל שנה ננקה ענפים יבשים או רקובים על מנת לשמור על ניקיון בסיס הוורד.
גיזום שיחי וורדים (לא מטפסים) –
גיזום הענפים הירוקים יעשה עד לגובה של לא פחות מ- 50-60 ס”מ מבסיס הוורד. ענפים זקנים שככל הנראה לא יצליחו לפתח ענפים חדשים ולכן יתנוונו יש להסיר בגובה ההרכבה. בהזדמנות זו מומלץ גם לנקות ענפים מתים בצבע שחור.
גיזום ורדים מטפסים – מטפסים רצוי לא לגזום על מנת לא לנוון את יכולות הטיפוס של הוורד. כמו כן, ורדים מטפסים פורחים לרוב על ענפים בני שנה ויותר וגיזום יכול להקטין את כמות הפריחה של הוורד.
במקום הגיזום החורפי, מומלץ בעונת הסתיו לבצע קיטום של השליש העליון של הענפים. הקיטום נועד לעודד צימוח של ענפים שרביטיים חדשים בגובה הוורד וכך לאפשר לשיח לטפס לגובה ולכסות יותר שטח.
קיטום:
קיטום נועד לעודד את התחדשות השיח ולזרז את גל הפריחה הבא. קיטום פרחים יבשים ניתן לבצע כל השנה בסיום גל הפריחה.
במידת הצורך ולאורך כל השנה יש לגזום ענפים שהתייבשו.
קיטום ורדים מקבוצת מכלואי התה:
בוורדים השייכים לקבוצת מכלואי התה יש להתחשב בשני דברים כאשר אנו רוצים לקטום את הורד: מיקום הקיטום ועיצוב הוורד.
מיקום הקיטום הוא בין השליש העליון לאמצע הענף, כחצי ס”מ מעל העין.
עיצוב – מהעין שמתחת לקיטום יפרוץ הענף החדש של הוורד ולכן צריך לבחור עין הפונה לכיוון הרצוי אליו אנחנו רוצים לכוון את הצמיחה החדשה.
איך עושים זאת? מחפשים את העין היושבת בחיק העלה ובודקים באיזה כיוון היא. המטרה להוציא את הענפים החדשים כלפי חוץ ולעצב את הוורד בצורת “גביע” ככל האפשר.
טיפ קטן, על מנת להבטיח פריחה חזקה, בעונות החמות כדאי לקטום נמוך יותר ובעונות הקרירות ניתן לעלות לכיוון השליש העליון. ככל שהקיטום גבוה יותר יעבור פחות זמן עד גל הפריחה הבא אך בעונות החמות זה עלול להיות בעייתי כי הצימוח החדש שייצא לא יהיה מספיק חזק והפריחה לא תחזיק מעמד.
קיטום ורדים מקבוצת הפלוריבונדות והננסיים:
בוורדים מקבוצות אלו ניתן לבצע קיטום פחות דקדקני מאשר בקבוצת מכלואי התה. ניתן לבצע זאת גם בעזרת מספרי גננים או מגזמת גדר ולעצב את השיח בצורה המבוקשת. לאחר הגיזום במגזמת יש לעבור עם מזמרה ולנקות ענפים יבשים או רקובים.
קיטום ורדים מטפסים:
קיטום ורדים מטפסים יש לבצע בשליש העליון של הענף הפורח. ניתן גם לקטום פרחים שסיימו לפרוח.