בעולם קיימים מאות אלפי זנים של ורדים, וגם בארץ יש נציגות של מבוטלת של מאות זני ורדים לגינון. רוב חובבי הגינון ובעלי הגינות "הולכים לאיבוד" מול מבחר עצום זה. על מנת לעזור לכל אותם חובבי ורדים חדשים ריכזנו עבורכם רשימת מאפיינים שכדאי לבחון ולהעזר על מנת לבחור את הוורד שלכם! בהצלחה 🙂
מבוסס על הרצאה מתוך יום עיון הוורד בגן הנוי של משרד החקלאות
יום אחד מצאנו עצמנו בחדר ישיבות בבית דגן, מוקפים אנשים בעלי וותק רב בתחום הגינון בארץ, ולכולנו מטרה אחת: קידום עולם הוורדים לגינון. דיונים סוערים, ויכוחים מרים וגם לא מעט הסכמות הובילו לדפון מכובד מאוד בנושא הוורד בגן הנוי ומיד לאחר מכן גם ליום עיון בגן וואהל לוורדים בירושלים.
רוב דיוני הוועדה נסובו סביב נושאים הקשורים בטיפול ואחזקה וזני ורדים המתאימים לגינון ציבורי, ואילו אנחנו שנינו מייצגים בוועדה את הוורדים בגינות הפרטיות. הוורד זוכה לנוכחות מכובדת בגינות פרטיות וההתייחסות אליו שונה לגמרי מאשר בגינון ציבורי. הגינון הפרטי מאפשר רמת תחזוקה גבוהה יותר ובחירת זנים שונים מהזנים המתאימים לגינון הציבורי.
מספר זני הוורדים לגינון הפרטי גדול מאוד ומבלבל לעיתים ולכן ריכזנו רשימת מאפיינים שיעזרו לכם בבחירת הזן המתאים לגינתכם:
צבע– מגוון הצבעים הוא רחב וניתן למצוא ורדים כמעט בכל הצבעים (למעט כחול או שחור). ישנם זנים בעלי פרחים בצבע אחיד וישנם זנים עם פרחים בצבעים מעורבים כמו ורוד ולבן, צהוב וכתום ועוד. המגוון הרחב מאפשר לכל אחד לבחור את הצבעים המתאימים לו ולגינתו ולשלב את הוורדים עם צמחיה אחרת בצבעים זהים או מתאימים. לדוגמה- לבנדר הפורח בסגול יכול להשתלב עם ורד סגול כמו ה'בלו מון', עם ורד לבן כמו ה'אייסברג' או לחלופין עם ורד בגוונים עזים של צהוב וכתום כמו 'ג'ודי גרלנד'.
צורת הפרח– מפרח פשוט בעל חמישה עלי כותרת כמו בוורדי הבר, דרך הפרח הקלאסי המלא של מכלואי התה שכולנו מכירים, ועד לפרח האנגלי בו נמצא לעיתים 120 עלי כותרת מסודרים בצורה מושלמת. גינה ים תיכונית המתאפיינת בצמחיה מקומית יכולה לכלול בתוכה את 'ורד הכלב' (ורד הגדל בר בצפון הארץ), גינה קלאסית יכולה לכלול זני ורדים קלאסיים כמו 'קרייזלר אימפריאל' או 'ברון רוטשילד' וגינה רומנטית תהנה מתוספת של ורדים אנגליים כמו 'עדן רוז' או 'ויליאם מוריס'.
סגנון פריחה– סגנונות הפריחה המגוונים של זני הוורדים השונים יכולים להתאים לגינות שונות. ניתן לבחור את הוורד קלאסי המתאפיין בפרח גדול ובודד בקצה ענף כמו 'קווין אליזבת' או בוורד השופע פריחה בתפרחות הממלאות את כל השיח כמו ה'מקרנה' או ה'צ'יפר'.
מועדי פריחה– זני ורדים מסוימים פורחים בגלים לאורך כל השנה ומעניקים לגינה מראה צבעוני כמעט בכל עונה. לעומתם, זנים אחרים, כמו הזנים העתיקים או ורדים אנגליים מסוימים, פורחים בגל פריחה שופע באביב בלבד. זנים אלו מומלץ לשלב עם צמחיה פורחת אחרת.
ריח– בזני הוורדים הריחניים נמצא מגוון ריחות מפתיע. בנוסף לניחוח המתוק של הוורד הקלאסי ניתן למצוא בוורדים גם ניחוחות של פרי, תבלינים, הדרים וקטורת. לדוגמא הזן 'סטוקהולם' שפורח בגוון לימוני מדיף גם ריח לימוני ואילו הזן 'דבל דלייט' מדיף ריח תבלינים אקזוטיים.
מתאים לקטיף– כשאנו מדמיינים זר ורדים אנו חושבים על זני הוורדים המתאפיינים בגבעולים זקופים עם פרח בודד בקצה כמו 'גולדן פנטזי' או 'אטרנה' המתאימים במיוחד לסידור באגרטל. עם זאת, גם זני הוורדים האחרים יכולים להתאים לסידורי פרחים וזרים. לדוגמא- ענף פורח של 'פט אוסטין' יכול למלא אגרטל שלם!
אופי הצימוח– סגנונות צימוח שונים יכולים להתאים למגוון שימושים בגינה, כמו ורדים מטפסים לגדר חיה או לכיסוי עמודי פרגולה, ורדים זקופים המתאימים לערוגות ורדים בגבהים שונים, ורדים מעוצבים על גזע כמוקד עיצובי להדגשה, ורדים משתרעים לכיסוי שטח ועוד.
ורדים כצמחי תועלת– עלי הכותרת של הוורדים הריחניים והפירות של זני הבר משמשים למאכל, להכנת ריבות, ליקרים, חליטות ותרכיזים (בתנאי שאינם מרוססים) ולכן משלבים ורדים בגינות תועלת ובגינות מזמינות המושכות דבורים ומאביקים שונים.
לסיכום, נרצה להתייחס לאופן שילוב הוורדים בגינה, ובמילים אחרות גינת ורדים או גן עם ורדים?
בעבר היה מקובל לתכנן גינה על טהרת הוורדים ובעיקר בערוגות ורדים זהות מקבוצת 'מכלואי התה', ואילו היום הנטייה היא לשלב בערוגות הוורדים צמחים רב שנתיים שונים, פרחי עונה וגאופיטים. המטרה בגינה המשולבת היא שבכל עונה נוכל ליהנות ממגוון פריחות ולהפוך את הגינה למספקת ומהנה יותר.