הוורדים טובים לעור ולנשמה. מעבר למראם המלבב ולשימוש הגנני בהם, לחלק מהוורדים תכונות המקנות להם גם מעמד של צמחי תועלת מובהקים.
יובל קוצר עושה לנו סדר ומלמד על כל הדרכים בהם ניתן להשתמש בוורדים, גם מחוץ לגינה!
שמן אתרי ומי ורדים:
מעלי הכותרת של הורד הדמשקאי מהזן 'קזנליק' (וגם מוורד ה'סנטיפוליה'), שמגדלים בעיקר בבולגריה, טורקיה, מרוקו, סין, הודו, צרפת ובכפר אגרוס בהרי הטרודוס שבאי קפריסין, מפיקים בזיקוק בקיטור את השמן האתרי ואת מי הוורדים וכן מכינים ריבות ורדים מעלי הכותרת. גם בישראל מקומות מסוימים, מגדלים ומזקקים את הוורדים הדמשקאים.
לשמן האתרי ולמי הזיקוק שימוש בטיפוח העור, בושם, מאפים וקינוחים וכן לשימושים רפואיים. השמן האתרי עם ניחוח הוורדים המשכר נחשב למרגיע, נוגד דיכאון וחרדה, כעס וקנאה, אפרודיסיאק (במיוחד שמן מוורד ה'סנטיפוליה'), ממריץ עיכול, מכייח, אנטי דלקתי, מחזק את הרחם ומסדיר מחזור ועוד. בטיפוח העור, נחשב למתקן פגמי עור ומתאים במיוחד לעור יבש או רגיש. מעלי הכותרת מפיקים גם שמן אבסולוט על ידי מיצוי בממס כימי אותו מנדפים לאחר המיצוי. שמן האבסולוט נחשב לזהה יותר לניחוח הוורד המקורי מאשר לניחוח השמן המופק בזיקוק באדים ומחירו נמוך יותר בגלל יעילות ההפקה היחסית.
מי הזיקוק (מי ורדים) הם תוספת ריחנית למאפים מתוקים (בקלאווה ובסבוסה) וקינוחים (מלבי) בדומה לשימוש במי פריחת התפוז המר או החושחש (מי זהר). יש לציין כי המוצר שתמצאו בחנויות, בדרך כלל יהיה סינטטי לחלוטין, במיוחד אם צבעו ורוד (מי ורדים אמיתיים הם כמעט שקופים) והריח מתוק באופן מוגזם. גם מי הוורדים האמתיים, משמשים לטיפוח העור כמי פנים/טונר מרעננים, מחטאים ומטפחים, כמות שהם, במיוחד לעור יבש ואדמומי.
פרחים שלמים של הוורד הדמשקאי (שעדיין לא נפתחו) מיובשים, משמשים להכנת חליטה מרגיעה ומרוממת.
ערוגות הוורדים הדמשקאים באגרוס, קפריסין
פקעות ורדים:
מפקעות/פירות ובאנגלית rosehips של ורד הכלב Rosa canina המבשילים בסתיו, והעשירים מאוד בויטמין C, מכינים חליטות ותרכיזים (את התרכיז מכינים מהציפות הדקות בלבד, שמבשלים עם סוכר) לימי החורף. ורד הכלב גדל בר בארץ בצפון הגולן, המירון ובמורדות החרמון.
מזרעי ורדי בר כמו 'ורד רוביגנוזה' Rosa rubignosa וגם ורד הכלב (שם כלליRosa mosqueta ) שגדלים בארצות שונות ובמיוחד בצ'ילה, מפיקים את אחד השמנים (שמן צמחי ולא אתרי) הנחשבים ביותר בתחום טיפוח העור ושמירה על עור צעיר, בשם שמן רוזהיפ rosehip oil. אם הזכרנו את ורד הרוביגנוזה (כל הוורדים המוזכרים פה, גדלים אצלי בגן בכפר חרוב), ניחוח העלים הירוקים שלו, במיוחד הצעירים, מזכיר ניחוח תפוח ירוק וניתן להשתמש בהם לחליטה מרעננת.
עלי הכותרת:
מעלי הכותרת של 'ורד הרוקחים' / 'ורד גליקה' Rosa gallica מכינים מרתח לטיפול בשלשול או עיכול חלש. גרגור של חליטת עלי הכותרת, מקל על כאב גרון (ניתן לצרף גם עלי מרווה רפואית).
עלי כותרת של ורדים ריחניים מסוימים (מהזנים 'סוויט סרנדר' ו'אמדאוס' לדוגמא) אכילים כמות שהם וניתן להוסיף אותם לקישוט סלטי פירות וקינוחים אחרים. עלים של זנים אחרים (כמו ה'קרייזלר אימפריאל') יתאימו להכנת ריבות ורדים, אך הם עפיצים בפה.
סירופ שמכינים בבית כמובן, מעלי כותרת של ורדים ריחניים יוסיף צבע וניחוח ללימונדה (להמתיק לפי הצורך רק אחרי הוספת הסירופ, אם בכלל!)
לא רק בני האדם…
גם הדבורים מבקרות בזני ורדים מסוימים, במיוחד כאלה שאבקניהם גלויים, לצורך איסוף אבקת הפרחים/ פולן, המהווה יחד עם הצוף את המקור לתזונתן.